Rumah Jambi merupakan tarikan pelancongan yang terletak di Kemaman, Terengganu, Malaysia. Ia terletak berdekatan dengan sebuah masjid yang juga dikenali sebagai Masjid Jambi. Rumah Jambi di Kampung Laut, Pasir Gajah dibina pada tahun 1938 oleh sekumpulan 13 pelarian dari Jambi, termasuk putera Jambi, yang melarikan diri ke Tanah Melayu apabila kawasan mereka diserang oleh tentera Belanda semasa pecahnya Perang Dunia I pada tahun 1914.

Reka bentuk rumah tersebut sepenuhnya menggunakan konstruksi tradisional Jambi, Sumatera, dan mempunyai atap limas bungkus, yang merupakan reka bentuk atap lama di negara ini. Rumah itu dibina oleh Tengku Haji Mahmud bin Tengku Abu Bakar pada tahun 1933 dan siap sepenuhnya pada tahun 1937 dengan kos pada masa itu sebanyak RM30,000.

Keunikan Rumah Jambi terletak pada senibina, yang mempunyai pengaruh senibina Islam, Jambi, Inggeris, Melayu Johor, dan Melayu Terengganu. Atap Rumah Jambi dibuat daripada jubin yang diimport dari Malibar, India melalui Singapura dan dibawa ke Pasir Gajah melalui Kuala Kemaman menggunakan tongkang.

Rumah itu juga mempunyai bahagian-bahagian tertentu seperti Sorong Tamu, Serambi Kiri, Serambi Kanan, Rumah Ibu, Rumah Bandung, dan Sarong Tamu. Rumah itu terletak di Kampung Pasir Gajah, Kemaman, Terengganu.