Perkampungan Konservasi Gajah Kenyir (KEVC), yang juga dikenali sebagai Kenyir Elephant Conservation Village, terletak di Sungai Telemong, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu. Ditubuhkan pada tahun 2012, perkampungan ini merangkumi kawasan seluas 256 hektar, dengan hanya 10% daripada kawasan tersebut dibangunkan, meninggalkan sisa kawasan yang tidak disentuh.

Di dalam KEVC terdapat sebuah populasi 18 ekor gajah tempatan, kebanyakan daripadanya adalah yatim piatu. Sesetengah gajah terpisah dari kawanan mereka dan terdampar di hutan, manakala yang lain menjadi mangsa perdagangan gading. Tambahan pula, sesetengah gajah ditangkap oleh penduduk kampung kerana sering merosakkan tanaman atau kebun milik pendududuk tempatan. Gajah-gajah ini menerima penjagaan yang dedikasi daripada pakar veterinar dan penjaga gajah.

Setiap gajah di KEVC mengikuti rutin harian yang unik. Mahout, atau penjaga, memandikan gajah-gajah kira-kira 6-7 kali sehari, menyesuaikan frekuensi mengikut keadaan cuaca. Walaupun gajah-gajah mampu mengawal suhu badan melalui telinga mereka, namun mereka memerlukan air untuk sejuk semasa cuaca panas.

Setiap petang, gajah-gajah diberi masa untuk merayau dan bermain di dalam hutan kawalan seluas 300 ekar. KEVC beroperasi setiap hari dari jam 9:00 pagi hingga 5:00 petang, kecuali pada hari Jumaat dari jam 12:30 tengah hari hingga 2:30 petang apabila ia ditutup. Selain itu, perkampungan ini kekal ditutup pada hari pertama Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.