Gua Bewah merupakan sebuah gua batu kapur yang terletak di Gunung Bewah di Tasik Kenyir, Terengganu, Malaysia. Gua ini adalah gua kedua terbesar di Tasik Kenyir selepas Gua Tuk Bidan, yang telah tenggelam akibat pembinaan Empangan Kenyir. Gua Bewah juga dikenali sebagai Gua Tahi Kelawar, terkenal kerana menjadi tempat tinggal kepada populasi besar kelawar. Di dalam gua, pengunjung akan menemui sebuah bilik terowong yang dipenuhi dengan kelawar tergantung terbalik dari siling yang menambah misteri gua itu.

Gua ini kaya dengan harta prasejarah dari era Hoabinhian. Manusia prasejarah mendiami gua ini kira-kira 13,400 tahun yang lalu, berdasarkan pen-datingan radiokarbon pada tahun 2010. Pen-datingan radiokarbon adalah kaedah yang digunakan untuk menentukan umur benda organik tertentu, seperti sisa-sisa organik atau artifak bersejarah, berdasarkan pengukuran kadar isotop karbon-14 di dalam bahan tersebut. Kajian yang dijalankan oleh penyelidik dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan Muzium Negeri Terengganu menemui banyak alat batu Hoabinhian seperti batu pengisar, batu tukul, batu pemotong, serpihan tembikar, dan sisa-sisa makanan. Penemuan yang menarik di dalam gua iaitu rangka seorang manusia pra-sejarah yang digelar sebagai ‘Bewah Man’ dan dipercayai rangka tertua pernah ditemui dalam negara serta artifak primitif yang digunakan semasa Zaman Batu seperti periuk, kapak dan alatan dapur.

Gua ini terletak di kawasan tasik seluas kira-kira 2,590 kilometer persegi atau 260,000 hektar. Ia pernah menjadi tempat perlindungan dan tempat tinggal bagi manusia prasejarah yang mengamalkan kehidupan primitif seperti berburu. Kawasan ini merupakan laluan utama bagi orang purba yang melakukan perjalanan dari Terengganu ke Kelantan dan dari Pahang ke Terengganu melalui Sepia atau Sungai Tembeling.