Terengganu International Endurance Park (TIEP) merupakan salah satu ‘Endurance Horse Riding’ bertaraf dunia ialah Terengganu International Endurance Park (TIEP) yang terletak di Lembah Bidong, Setiu, Terengganu, adalah salah satu daripada lima lokasi terbaik untuk sukan berkuda tahan lasak bertaraf dunia. TIEP telah dibina pada tahun 2007 dan jarak dari Kuala Terengganu ke TIEP lebih kurang 40 km. TIEP telah menjadi salah satu daya tarikan utama dalam kesenian olahraga endurance.

TIEP telah menjadi tuan rumah kepada pelbagai acara ‘equestrian’ bertaraf antarabangsa, termasuk Kejohanan Endurance Dunia pada tahun 2008 yang melibatkan 146 penunggang dari 42 negara.dan acara berkuda tahan lasak dalam Sukan SEA Kuala Lumpur 2017.

Dengan latar belakang alam semula jadi yang menakjubkan, para pelatih dan peserta boleh menikmati aktiviti menunggang kuda sepanjang hari. Perlumbaan jarak jauh, latihan kuda, dan acara-acara berkuda lainnya sering diadakan di sini, menarik minat penggemar kuda dari seluruh dunia.

Dengan kemudahan yang canggih, TIEP mempunyai lapan kandang yang masing-masing boleh menampung kira-kira 40 ekor kuda. Ini menjadikan TIEP sebuah lokasi yang sesuai untuk latihan dan pertandingan menunggang kuda, serta mempromosikan sukan ini sebagai sukan yang berkembang pesat di Malaysia.

Di samping itu, TIEP tidak hanya menawarkan pengalaman menunggang kuda yang luar biasa tetapi juga memperkaya pengetahuan tentang sukan endurance. Sukan endurance menunggang kuda adalah sukan yang menguji keupayaan penunggang dan kuda untuk menempuh jarak jauh dalam masa yang ditetapkan, dengan penekanan pada kecergasan dan kesihatan kuda.

Pusat ini juga berfungsi sebagai platform untuk memupuk bakat-bakat baru dalam sukan menunggang kuda dan memperkenalkan sukan ini kepada generasi muda. Dengan adanya program latihan yang komprehensif dan fasilitas yang moden, TIEP berkomitmen untuk menghasilkan penunggang kuda yang berkaliber dan meningkatkan profil sukan endurance di Malaysia.