Tasik Puteri merupakan satu tasik buatan yang terletak di Bandar Bukit Besi, Dungun. Ia terbentuk hasil daripada peninggalan aktiviti perlombongan bijih besi di kawasan tersebut. Ia merupakan antara lombong bijih besi terbesar di Asia Tenggara. Dengan keluasan 131 hektar, tasik ini menawarkan pelbagai aktiviti rekreasi yang sesuai untuk semua peringkat umur. Tasik ini merupakan tasik buatan terbentuk dari Sungai Besul yang disekat dan menghasilkan takungan air.

Antara aktiviti yang boleh dilakukan di Tasik Puteri termasuklah perkelahan, perkhemahan, aktiviti lasak darat dan air, merentas hutan (jungle trekking), mendaki bukit (hiking), serta aktiviti santai bersama keluarga. Kemudahan yang disediakan di sini meliputi dataran esplanade, taman permainan, jeti, “slipway”, surau, tandas, kedai makan, bilik persalinan, tapak perkhemahan, parking kenderaan, air terjun, dan kolam mandi.

Tasik Puteri menjadi tumpuan utama para pengunjung terutamanya pada hari minggu dan cuti umum. Suasana di sini amat menenangkan dan sesuai untuk aktiviti ‘healing’. Kolam buatan yang disediakan untuk bermandi-mandi mempunyai beberapa peringkat kedalaman yang dipisahkan mengikut umur. Walaupun begitu, ibu bapa perlu sentiasa mengawasi anak-anak bagi mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini.

Keindahan alam semula jadi Tasik Puteri dan pelbagai kemudahan rekreasi yang disediakan menjadikannya destinasi yang popular untuk lawatan santai dan rekreasi keluarga. Dengan suasana yang menenangkan serta pelbagai aktiviti yang ditawarkan, Tasik Puteri pastinya memberikan pengalaman rekreasi yang memuaskan kepada pengunjung.