Pulau Warisan, sebuah pulau buatan manusia yang terletak di bandaraya Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia, kini menjadi destinasi utama pelancong yang berkunjung ke Kuala Terengganu. Terletak berhampiran dengan Chinatown Kuala Terengganu, pulau ini menawarkan pelbagai tarikan yang menarik perhatian pengunjung.

Terdapat satu jambatan kecil dibina dengan rekaan berbentuk melengkung untuk menghubungkan antara dua jalan dan telah menjadi salah satu mercu tanda di sini. Pulau ini juga dibina bagi menempatkan bahan kebudayaan, kesenian dan makanan yang menjadi warisan penduduk Negeri Terengganu dan menjadi tempat untuk bersantai pada hari minggu.

Salah satu tarikan utama di Pulau Warisan adalah River Cruise yang menawarkan pengalaman menarik menyusuri Sungai Terengganu dari terusan di pulau ini hingga ke Masjid Kristal di Pulau Wan Man melalui Kuala Terengganu Waterfront. Selain itu, pulau ini juga dihiasi dengan pelbagai replika pokok tiruan yang diterangi lampu LED, memberikan suasana yang menarik dan unik.

Dikenali sebagai “i-city” versi Kuala Terengganu oleh sebahagian penduduk tempatan, Pulau Warisan juga menjadi tempat berkumpul dan beriadah bagi penduduk bandaraya Kuala Terengganu. Berbagai agensi kerajaan dan NGO sering mengadakan program-program seperti konsert, talkshow, pameran, dan pelbagai acara lain di pulau ini. Selain itu, masyarakat Cina Terengganu turut mengadakan perayaan dan festival keagamaan mereka di sini, termasuk sambutan Tahun Baru Cina dan Pesta Tanglung, menambah kepelbagaian dan kehidupan di pulau ini.