Terletak di Pantai Teluk Lipat, Dungun, Terengganu, Malaysia, Muzium Dungun, atau Muzium Daerah Dungun, merupakan suatu penanda aras terhadap sejarah yang kaya dengan warisan budaya daerah Dungun dan sekitarnya. Ditubuhkan dengan matlamat untuk memberi pandangan yang berharga dan mempamerkan artifak yang berkaitan dengan sejarah kawasan itu, muzium ini berperanan penting sebagai institusi pendidikan dan budaya. Usaha untuk menubuhkan muzium itu timbul selepas pelancaran Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) oleh Perdana Menteri Malaysia pada 28 Oktober 2007. Mengenali kepentingan sejarah Dungun, terutamanya pengakuan globalnya dalam aktiviti perlombongan bijih besi di Bukit Besi sejak tahun 1930-an, Lembaga Muzium Negeri Terengganu mencadangkan penubuhan muzium di daerah tersebut.

Pembukaan Muzium Daerah Dungun, yang dianggap sebagai satu kemuncak penting, berlangsung dengan upacara ‘soft opening’ pada 19 Ogos 2008. Bertempat di dalam bangunan Berkuasa Daerah Dungun yang bersejarah, yang dibina pada tahun 1941, muzium ini menduduki bangunan yang sarat dengan warisan era kolonial. Struktur bangunan itu, yang mengukur 24.5 meter panjang dan 6.63 meter lebar, memancarkan daya tarikan nostalgik dengan konstruksi kayu dan bumbung tile simen. Yang pernah berfungsi sebagai kediaman sementara Penasihat Pembantu British, bangunan itu kini menjadi pautan yang nyata kepada masa lalu kolonial kawasan itu, memberikan pengunjung gambaran tentang sejarah yang penuh warna.

Di samping kepentingannya dari segi senibina, Muzium Dungun memainkan peranan penting dalam memelihara bangunan bersejarah untuk generasi akan datang sambil memupuk penghargaan terhadap warisan tempatan. Dengan objektif yang bertujuan untuk menggalakkan penyelidikan dan pendidikan, muzium ini merupakan sumber yang berharga bagi pelajar, institusi akademik, dan individu yang berminat untuk menyelami sejarah kawasan tersebut. Selain itu, dengan membangkitkan nostalgia dan menanamkan rasa bangga terhadap pencapaian generasi sebelumnya, Muzium Dungun menyumbang kepada pembangunan budaya komuniti sambil meningkatkan daya tarikan pelancongan kawasan tersebut. Antara barangan yang menarik turut dipamerkan di Muzium Daerah Dungun adalah artifak yang diambil dari bangkai kapal Wanli yang telah dijumpai di luar Pantai Tanjung Jara pada tahun 1997.