Tersembunyi di dalam lipatan hijau, Lata Payung menawarkan sebuah pengalaman alam yang memukau. Dengan air terjun yang jernih dan kolam berwarna biru yang menakjubkan, Lata Payung adalah destinasi yang sempurna bagi mereka yang mencari ketenangan dan keindahan alam semula jadi.

Air terjun Lata Payung terletak di Hutan Lipur Lata Payung di daerah Setiu sempadan daerah Besut, Terengganu. Terletak 25 km dari Bandar Seri Lengkap melalui Jalanraya Seri Langkap-Kampung Payong Baru dan 65 km dari Bandaraya Kuala Terengganu. Untuk sampai ke sini pengunjung boleh menggunakan kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti bas atau teksi dari Seri Langkap. Untuk sampai ke kemuncak air terjun ini, perlu meredah laluan yang telah disediakan.

Ada yang mengatakan bahawa air terjun disini adalah antara yang tercantik di negeri Terengganu, tetapi kurangnya promosi dan kedudukan yang agak terpencil menyebabkan destinasi ini kurang popular berbanding Air Terjun Sekayu dan Air Terjun Chemerong.  Kawasan “Blue Lagoon” yang sangat cantik menjadi tarikan utama, memberikan pengunjung peluang untuk menyaksikan keajaiban alam yang jarang ditemui.

Pengunjung boleh menikmati pelbagai aktiviti di Lata Payung, termasuk berkelah, mandi-manda di kolam alami, dan menikmati pemandangan flora dan fauna setempat. Bagi pencinta alam, suasana yang redup dan sejuk di kelilingi dedaunan yang rimbun pasti akan memberi ketenangan dan keselesaan.

Bagi penggemar aktiviti lasak, Lata Payung juga menawarkan peluang untuk pendakian di Gunung Tebu. Pelbagai jenis spesies flora dan fauna yang jarang dilihat sebelum ini terdapat di sini, menjadikan setiap langkah pendakian penuh dengan penemuan baru.

Pengunjung disarankan untuk berhati-hati semasa musim tengkujuh kerana fenomena “kepala air” yang berbahaya. Keselamatan harus menjadi keutamaan, dan pengunjung disarankan untuk mematuhi arahan keselamatan yang diberikan.

Lata Payung di Setiu adalah simbol keindahan alam yang masih terpelihara di Malaysia. Air terjun di Lata Payung ini menawarkan pemandangan yang menakjubkan dan pengalaman yang menyegarkan kepada pengunjungnya. Ia menjanjikan pengalaman yang akan diingat selama-lamanya, sama ada anda sedang mencari tempat untuk bersantai atau petualangan di alam liar. Untuk pengalaman yang menyegarkan dan mendamaikan, Lata Payung adalah pilihan yang sempurna.