Kuala Kemaman merupakan tempat persinggahan yang menarik dan merupakan salah sebuah perkampungan nelayan dan sangat terkenal dengan penghasilan satar dan otak-otak. Kampung Kuala Kemaman, yang terletak di Chukai, Terengganu Darul Iman, mempunyai sejarah yang kaya yang bermula pada kurun kedua SM. Kampung ini dikenali sebagai Kole, seperti yang dinyatakan dalam peta Semenanjung Tanah Melayu yang digambar oleh Ptolemy, seorang ahli astronomi dan ahli geografi Greek.

Sejarah tempatan daerah Kemaman, di mana Kampung Kuala Kemaman terletak, bermula kira-kira 300 tahun yang lalu. Seorang bangsawan dari Pahang bernama Che Wan Teh berhijrah dari Pahang kerana kekacauan dan kegelisahan di sana. Beliau menubuhkan penempatan pertama di kawasan pesisir Kampung Bukit Mengkuang.

Walau bagaimanapun, disebabkan ancaman dari lanun dan perompak, Che Wan Teh dan pengikutnya berpindah dan meneroka kawasan baru di Kampung Cukai. Pembukaan daerah Kemaman juga dikaitkan dengan seorang bangsawan dari Pattani yang dikenali sebagai Lebai Saris pada awal abad ke-19 semasa pemerintahan Sultan Ahmad (1808 – 1830). Lebai Saris dan pengikutnya datang ke Kemaman dan membuka penempatan di Kampung Nyor.

Lebai Saris juga dikaitkan dengan istilah “Kemaman”, yang merupakan gabungan kata “Kera” dan “Pokok Maman”. Tidak dapat disangkal bahawa Lebai Saris memainkan peranan penting dalam pembukaan yang lebih luas bagi daerah Kemaman, termasuk kawasan seperti Kampung Mak Cili, Kampung Mat Lagam, Kampung Pasir Tengku, dan Kampung Jabor.