Bukit Tebuk terletak di Kampung Nibong, Dungun. Bukit yang pertama di Tanah Melayu ditebuk sebagai laluan keretapi yang membawa bijih besi dari Bukit Besi melalui kampung tradisi ke Pelabuhan Sura untuk mengeksport bijih besi ke luar negara. Setelah sektor perlombongan ditutup pada tahun 1971, jalan keretapi kemudiannya digantikan jalan raya untuk membolehkan penduduk setempat menggunakannya sebagai laluan alternatif.

Terletak di Kampung Nibong, Dungun, Bukit Tebuk adalah satu saksi yang mengharukan terhadap naratif sejarah Malaysia, khususnya warisan industri negara. Di tengah-tengah tapak bersejarah ini terletak sebuah terowong yang bermula sejak tahun 1936, sebagai peninggalan zaman kegemilangan industri perlombongan kawasan ini. Dibina oleh Syarikat Perlombongan Nippon, sebuah entiti perlombongan Jepun, terowong ini memainkan peranan penting dalam memendekkan perjalanan keretapi untuk mengangkut bijih besi dari Bukit Besi ke Pangkalan Nibong. Pembinaan terowong ini merupakan usaha kerjasama, dengan kakitangan Syarikat Perlombongan Nippon bekerjasama bersama penduduk tempatan untuk menjayakan projek tersebut. Walau bagaimanapun, dengan berhentinya aktiviti perlombongan di Bukit Besi, terowong itu kehilangan fungsi asalnya sebagai laluan keretapi yang penting. Seiring berlalunya masa, terowong itu terbiar, menjadi peninggalan zaman dahulu di tengah-tengah perubahan landskap Dungun.

Walaupun mempunyai kepentingan sejarah yang besar, terowong itu terbiar dan dilupakan, warisannya yang dulu meriah diliputi oleh masa yang berlalu. Mengiktiraf kepentingannya sebagai mercu tanda budaya, Persatuan Sejarah Malaysia Kawasan Dungun (PSMKD) memperjuangkan pemulihan dan peningkatan Bukit Tebuk. Usaha mereka berjaya apabila Majlis Perbandaran Dungun (MPD) mengambil tindakan tegas untuk menyemarakkan semula tapak itu awal tahun ini. Melalui kerja pemulihan yang teliti, Bukit Tebuk telah diperbaharui, memastikan nilai sejarahnya dikekalkan untuk generasi masa depan. Kini, terowong itu berdiri sebagai lambang masa lalu industri Malaysia, memberikan pelawatan kepada pengunjung tentang warisan kaya kawasan ini dan sebagai pengingat usaha kolektif yang membentuk sejarahnya.