Gua Taat adalah gua yang menarik yang terletak di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu. Gua ini diberi nama Taat kerana kesetiaan penduduk kampung kepada pemimpin mereka. Gua ini unik kerana kadang-kadang kelihatan dan kadang-kadang tidak, bergantung kepada aras air tasik. Apabila aras air tinggi, pintu masuk terendam dan gua tidak dapat diakses. Walau bagaimanapun, apabila aras air rendah, anda boleh masuk ke Gua Taat dan melihatnya persekitaran dalamnya. Di dalam gua, terdapat stalaktit yang kelihatan seperti tiang berbentuk silinder, seolah-olah mereka adalah struktur buatan manusia. Terdapat juga formasi yang menyerupai kuda melekat pada dinding gua.

Perjalanan dengan bot akan mengambil masa kira-kira dua jam untuk sampai ke gua ini dari Pengkalan Gawi. Pengembara boleh meneroka gua ini melalui dua pintu masuknya. Pelawat dinasihatkan untuk membawa lampu suluh untuk meneroka pemandangan alam semula jadi yang menakjubkan. Gua ini akan terendam air jika aras air tinggi. Kedua-dua dinding gua dihiasi dengan batu kapur putih yang menakjubkan yang diukir dengan kreatif oleh alam.

Gua ini pertama kali dijelajahi untuk penyelidikan sejarah pada tahun 1959. Pelbagai alat purba seperti periuk tembikar dan sisa-sisa makanan ditemui, yang dianggarkan berumur antara 5,000 hingga 12,000 tahun, dipercayai berasal dari budaya Hoabinh. Keunikan gua ini terletak pada pembentukan stalaktit yang membentuk bentuk haiwan, tiang yang kelihatan seperti menyokong permukaan atas gua, dan pelbagai bentuk lain. Gua ini dibuka semasa musim kering pada aras air yang dibenarkan.