Bukit Batu Kapal terletak di Kampung Gerdong, Telemong, Hulu Terengganu. Bukit Batu Kapal berdiri sebagai sebuah bukit batu unik dengan formasi yang menakjubkan menyerupai geladak kapal yang terdampar. Menurut cerita rakyat tempatan, “kapal” ini milik seorang pedagang Cina dan perlahan-lahan berubah menjadi batu setelah terdampar untuk tempoh yang panjang, dipercayai telah berlangsung selama berabad-abad. Dengan panjang 21 meter dan ketinggian 4.5 meter, ia mempunyai kepentingan sejarah dan berpotensi untuk dibangunkan menjadi tarikan pelancongan berasaskan alam semula jadi. Walau bagaimanapun, pengunjung perlu mendapatkan permit masuk dari Jabatan Perhutanan terlebih dahulu, kerana bukit ini terletak di dalam kawasan hutan simpan.

Daya tarikan bagi Bukit Batu Kapal adalah kehadiran sungai yang jernih yang mengalir di sisinya menyumbang kepada suasana yang tenang dan sesuai untuk aktiviti luar serta berehat. Pengaturan semula jadi yang tidak tersentuh ini menambah pesona bukit, mencipta suasana yang menarik bagi pengunjung yang mencari ketenangan di tengah-tengah keindahan alam semula jadi.

Sementara itu,  laluan 5.3 kilometer pergi dan balik berhampiran Kuala Berang, Terengganu, menawarkan laluan yang sederhana mencabar yang sesuai untuk hiking, berlari, atau berjalan santai. Dengan waktu penyelesaian purata 1 jam dan 47 minit, laluan ini memberikan peluang untuk merasai keindahan sekeliling. Kemungkinan bertemu dengan orang lain adalah minima, membolehkan pengalaman yang tenang dan tidak terganggu. Dibuka sepanjang tahun, laluan ini menjemput pengunjung untuk menikmati pemandangan yang indahnya tanpa mengira musim.