Air Panas La, atau lebih dikenali sebagai La Hot Spring, merupakan sebuah destinasi pelancongan yang terletak di Hulu Besut, kira-kira 28 km dari Bandar Jerteh, Terengganu. Kawasan ini telah dibuka kepada orang ramai sejak tahun 1992, bertepatan dengan perlancaran Ekspo Pembangunan dan Pekan Budaya Daerah Besut. Air Panas La adalah sebuah tarikan kolam air panas yang lengkap dengan kemudahan kolam buatan. Tempat ini sangat sesuai bagi mereka yang ingin mengurangkan tekanan dan merehatkan badan dengan air panas.

Tarikan utama adalah air hangat semulajadi yang menjadi kepercayaan masyarakat yang dapat menyembuhkan penyakit selain mendapatkan kesegaran tubuh badan. La Hot Spring menawarkan pengalaman unik dengan air hangat semulajadi yang keluar menerusi lubang dari sebuah bukit, mengalir ke dalam kolam yang disediakan untuk mandi. Air hangat ini mengandungi sulfur dan mempunyai suhu hingga 49 darjah Celsius, dipercayai berkhasiat untuk mengubati penyakit kulit dan memberikan kesegaran kepada tubuh badan. Di sini juga terdapat Wadding Pool bekas air hangat (thermos).

Selain itu, terdapat juga aktiviti menarik seperti perkhemahan, jungle trekking, dan pelbagai kemudahan seperti chalet untuk penginapan, restoran, surau, dan tandas awam yang disediakan untuk keselesaan pengunjung. La Hot Spring juga menjadi pusat rawatan alternatif sambil menikmati keindahan alam semulajadi, menjadikannya lokasi yang ideal untuk rekreasi keluarga dan terapi kesihatan.

Untuk mereka yang ingin merasai suasana malam di La Hot Spring, terdapat pelbagai pilihan penginapan yang berpatutan, termasuk chalet yang disediakan oleh Majlis Daerah Besut. Dengan suasana persekitaran yang segar dan sejuk, La Hot Spring menjanjikan pengalaman yang menyegarkan dan memulihkan bagi setiap pengunjung.

Penting untuk mengambil perhatian kepada pemeliharaan alam semula jadi semasa melawat La Hot Spring. Pengunjung diberi amaran untuk tidak membuang sampah merata-rata dan menjaga kebersihan tempat ini. Pematuhan kepada garis panduan yang ditetapkan akan memastikan kelestarian keindahan alam semula jadi tempat ini untuk dinikmati oleh generasi akan datang.