Eksplorasi Hutan Lipur Sekayu: Kembara Alam Semula Jadi

Hutan Lipur Sekayu, sebuah permata tersembunyi di dalam Hutan Simpan Hulu Terengganu, merupakan destinasi yang sempurna bagi mereka yang mencari ketenangan dan ingin menyatu dengan alam semula jadi. Terletak kira-kira 20 kilometer dari Bandar Kuala Berang, hutan lipur ini menawarkan pengalaman eksplorasi yang tidak terbanding dengan keindahan flora dan fauna tropika yang mempesonakan.

Kembara Mengenal Alam 

Di sini, pengunjung akan disambut dengan pemandangan air terjun yang memukau, yang dikenali sebagai Air Terjun Sekayu. Air yang jernih dan sejuk, mengalir melalui batu-batu besar, mencipta kolam semula jadi yang sempurna untuk berendam dan bersantai. Denai-denai hutan yang terjaga rapi membolehkan pengunjung untuk berjalan kaki sambil menghirup udara segar dan mendengar irama alam yang menenangkan.

Aktiviti Di Hutan Lipur Sekayu

Selain daripada mandi manda, Hutan Lipur Sekayu juga menawarkan pelbagai aktiviti lain seperti berkhemah, berkelah, dan bird-watching. Dengan tapak perkhemahan yang boleh memuatkan sehingga 200 orang, pengunjung boleh menikmati pengalaman berkhemah di bawah bintang-bintang. Bayaran masuk yang sangat berpatutan, RM 2.00 untuk dewasa dan RM 1.00 untuk kanak-kanak, menjadikan tempat ini sesuai untuk semua lapisan masyarakat.

Kemudahan

Hutan Lipur Sekayu juga dilengkapi dengan kemudahan asas seperti pondok rehat, chalet, tandas, surau, dan taman herba. Ini memastikan keselesaan pengunjung semasa mereka menikmati keindahan alam semula jadi. Pusat Maklumat yang ada memberikan peluang kepada pengunjung untuk mempelajari lebih lanjut tentang kepelbagaian biologi hutan lipur ini.

Pengalaman Yang Tak Terlupakan

Setiap langkah di Hutan Lipur Sekayu adalah pengalaman baru. Dari mendengar desiran daun, melihat pelbagai spesies rama-rama, hingga merasai kesegaran air terjun, setiap detik di sini adalah kenangan yang akan kekal di hati.

Add a Comment

Your email address will not be published.

Get Free Consultations

SPECIAL ADVISORS
Quis autem vel eum iure repreh ende